Resultaten 1 tot 14 van de 14

Onderwerp: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

  1. #1

    Algemeen Auto Social
    Sinds
    05 2020
    Posts
    24
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB
    Land
    Land

    Standaard 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Beste,

    Ik heb de laatste tijd veel gelezen op dit forum en veel geleerd. Waarvoor dank dat men zoveel informatie deelt.

    Ik heb een paar specifieke vragen.
    Ik heb begin januari 2020 mijn A6 (uit 2006) 2.0 TFSI ingeruild voor een A5 (van jun 2012) 1.8 TSFI Sportback (5d). Allebei met 170 PK. Ik moet zeggen de A5 trekt goed en geeft veel kracht na 3000 toeren. Deze kracht mocht wat eerder komen, maar verder voelt het wel goed. Nu heb ik veel gelezen over deze motoren en het olieverbruik en heb erop gelet dat ik het facelift model gekocht heb. Door de corona crisis heb ik niet heel veel gereden sinds begin januari, ik denk nou zo een 3000 km en toen ik hem pas had heb ik bij mijn garage de auto een grote beurt laten geven (just in case). Olie (Castrol 5W30 LL VAG) , oliefilter, brandstoffilter, KN luchtfilter, remvloeistof, versnellingsbak olie, haldex, interieurfilter, bougies etc. Ik heb in deze 3000km nog geen olie hoeven bij te vullen en dat is op zich prima denk ik, maar ik lees dat de facelift modellen dit probleem later gaan krijgen. Wat is later eigenlijk? Vanaf 125000km? (Ik zie overigens wel een klein verschil op mijn bijbestelde peilstok, staat op max gevuld en de boordcomputer geeft op dat moment aan 70% aan). Ik lees zaken over tijdig injectoren en of bobines vervangen, distributieketting vervangen en de juiste bougies gebruiken en deze laatste ook ieder jaar bij de oliewissel mee vervangen. Wat hebben jullie voor een tips voor mij? Ik wil deze auto goed onderhouden en dan ook regelmatig zaken vervangen zodat ik weet dat alles in orde blijft. Mijn A6 heeft tijdens het bezit van 10 jaar ook redelijk veel geld gekost (computers vervangen en nokkenas verstellers bij de dealer en deze dealer heeft wel overmatig veel geld geteld voor uren, dus daar ga ik nu wel naar kijken. Ieder het zijnt , maar na drie Audi's snap ik wel hoe het werkt. Ik zoek dus een goede Audi monteur die ik goed wil betalen, maar alles in redelijkheid s.v.p.).

    Maar goed ik wil mijn auto goed onderhouden. Ik constateer twee dingen:
    1: De auto lijkt stationair iets onrustig te zijn, maar het is niet heel spannend. Ik heb hem met mijn kleine VAG computer (OBD2 stekker) uitgelezen en zie geen vreemde misfire meldingen. Ik merk dat op omdat mijn oude A6 dit kreeg bij 190000km en toen was de nokkenasversteller niet meer in orde en ik was 2500 euro verder bij de audi dealer....;
    2: En ik hoor een licht fluitje soms. Kan dat de turbo zijn? De auto heeft pas 82000 km gelopen? Ik merk verder nog niets vreemd met rijden buiten nog een geroffel op het weg dek, maar volgens mij is het onderstel gevoelig of ligt dat aan mijn 18 inch velgen met een ET waarde van 35. Dat post ik wel in een ander forum topic, want dat hoort niet bij de Motor en aandrijving categorie.

    Hebben jullie verder tips? Moet ik bij 100.000 km bijvoorbeeld preventief de distributieketting vervangen? Andere dingen? Ik wil best preventief zaken vervangen als ik daarmee op safe speel.
    Bij voorbaat dank voor jullie tijd te nemen om deze post te lezen. Wordt gewaardeerd.

    Mvg
    MB
    Laatst gewijzigd door MB1977; 16-05-20 om 09:19.

  2. #2
    CCJ's Avatar
    Algemeen Auto Social
    Sinds
    01 2013
    Posts
    201
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Hallo MB1977,

    Ga inderdaad op zoek naar een garage/ monteur die gespecialiseerd is in Audi/VAG. Hoeft niet de dealer te zijn, want die rekent nu eenmaal de hoofdprijs. Er is zat te vinden op het forum waar/wie de specialisten zijn. 3 tips kan ik je geven: houdt het oliepeil in de gaten. Ook deze 2012 1.8 TFSI zou de verkeerde olieschraapveren kunnen hebben. Er wordt wel geschreven dat pre-facelift modellen meer in aanmerking komen voor deze constructiefout, maar ook mijn A5 aug 2012 heeft een preventieve revisie gehad. D.w.z. nieuwe zuigers + nieuwe olieschraapveren en drijfstangen (niet alleen veren vervangen dus, dat kan niet). In mijn geval gelukkig garantie (dossier opbouw door dealer middels olieweging m.b.t. verbruik), kost een aardige duit. Maar zolang je geen olieverbruik méér dan 1 ltr. op 5000 km waarneemt, zou ik mij geen zorgen maken.

    Een ander euvel wat regelmatig voorkomt is een kapotte PCV (klep carterventilatie). Een kapotte PCV veroorzaakt onregelmatig stationair en in het ergste geval een motor die afslaat. Gelukkig is dit simpel en voor weinig geld te vervangen. Mogelijk dat jij er last van hebt? Je hebt het immers over dat de motor onrustig stationair loopt.

    Nokkenas versteller is bij jouw auto ook een gevoelig onderdeel. Ik hoorde de warme motor van mijn auto, bij stationair, ineens opvallend tikken en dat bleek door de kapotte nokkenasversteller te komen. Schijnt regelmatig voor te komen, relatief simpel te vervangen (gemodificeerd onderdeel), maar niet bepaald een goedkope reparatie.
    Over het algemeen kan je dit laten controleren tijdens onderhoud, net als de distributieketting: zolang geen klachten, zou ik niks doen. Onderhoud/controle door specialist laat weten wat voor vervanging in aanmerking komt.

    Er is een hoop te vinden op dit forum over de zaken die ik hierboven noem. Je mening over dit forum is dan ook erg terecht en wordt door mij gedeeld :-)
    Succes en veel plezier op het forum en met je auto!

  3. #3

    Algemeen Auto Social
    Sinds
    05 2020
    Posts
    24
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB
    Land
    Land

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Dank je voor je uitleg CCJ. Top.
    Mag ik nog een vraag stellen voor mijn begrip: Mijn Audi A6 van 2006 had een distributieriem en een ketting daarachter, dus eigenlijk beide. Daar is destijds de nokkenasversteller en de ketting van vervangen. Ik dacht toen: er zit er maar 1 nokkenasversteller in....distributieriem stuurt via 1 nokkenas de ketting aan aan etc....(ik zeg het vast verkeerd)

    Zitten in de A5 1.8 tfsi van 2012 meerdere nokkenas verstellers? Over welke kosten hebben we ongeveer denk je, want het onderdeel kost 300 euro dacht ik. (ik heb bij de A6 destijds 2500 euro betaald, vond ik gortig voor mijn gevoel)

    Mogen we in dit forum garages aanprijzen of jullie weten garages goede VAG monteurs in dienst hebben. Het mag best wat kosten en zelfs een goed advies ook, maar je moet idd wel eerlijk behandeld worden.

    BVD!

  4. #4
    Administrator tom's Avatar
    Algemeen Auto Social
    Sinds
    11 2003
    Posts
    69.809
    Kudos
    389
    Land
    Land

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Waar woon je? Hartog Tuning in Alkmaar is een uitstekend adres en dat geldt ook voor Coen Donkers in Veghel.
    WARNING: Post may contain irony: discontinue use if experiencing mood swings, nausea or elevated blood pressure

  5. #5

    Algemeen Auto Social
    Sinds
    05 2020
    Posts
    24
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB
    Land
    Land

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Dank je Tom. Ik zit in Limburg. Dus Veghel is wat korter bij denk ik :P.
    Van Hartog Tuning heb ik wel ook veel gelezen. Zij hebben die betere schraapveren gemaakt toch.

    Merci voor de tip.
    Laatst gewijzigd door MB1977; 17-05-20 om 09:11.


  6. #6
    CCJ's Avatar
    Algemeen Auto Social
    Sinds
    01 2013
    Posts
    201
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Bij mijn auto hebben ze 2 onderdelen per nokkenas vervangen (1.8TFSI heeft 2 nokkenassen)
    2x 06L109259D magneet
    2x 06L109257F versteller / valve

    724103200.jpg

    Onderdelen zijn een paar tientjes, arbeidsloon is het duurste, zeker bij de dealer.
    Kosten zullen, denk ik, 350 - 500 euro bedragen, afhankelijk door wie je het laat doen.
    (Bij mij was het garantie/ coulance dus weet geen exacte bedragen)

    Wat betreft aanbevelingen garages / specialisten is er genoeg te vinden op dit forum.

  7. #7

    Algemeen Auto Social
    Sinds
    05 2020
    Posts
    24
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB
    Land
    Land

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Dank je CCJ. Ik heb een afspraak gemaakt om de PCV en de nokkenasverstellers te laten controleren. Als het de nokkenasverstellers zijn krijg je ook errors met uitlezen neem ik aan? Ik kan hem zelf uitlezen en zie geen foutmeldingen op dat gebied , alles een melding van de deur etc. Niet spannend. Nu heb ik wel geen geavanceerde computer om de audi uit te lezen.

  8. Ad
  9. #8

    Algemeen Auto Social
    Sinds
    05 2020
    Posts
    24
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB
    Land
    Land

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door CCJ Bekijk Berichten
    Hallo MB1977,

    Ga inderdaad op zoek naar een garage/ monteur die gespecialiseerd is in Audi/VAG. Hoeft niet de dealer te zijn, want die rekent nu eenmaal de hoofdprijs. Er is zat te vinden op het forum waar/wie de specialisten zijn. 3 tips kan ik je geven: houdt het oliepeil in de gaten. Ook deze 2012 1.8 TFSI zou de verkeerde olieschraapveren kunnen hebben. Er wordt wel geschreven dat pre-facelift modellen meer in aanmerking komen voor deze constructiefout, maar ook mijn A5 aug 2012 heeft een preventieve revisie gehad. D.w.z. nieuwe zuigers + nieuwe olieschraapveren en drijfstangen (niet alleen veren vervangen dus, dat kan niet). In mijn geval gelukkig garantie (dossier opbouw door dealer middels olieweging m.b.t. verbruik), kost een aardige duit. Maar zolang je geen olieverbruik méér dan 1 ltr. op 5000 km waarneemt, zou ik mij geen zorgen maken.

    Een ander euvel wat regelmatig voorkomt is een kapotte PCV (klep carterventilatie). Een kapotte PCV veroorzaakt onregelmatig stationair en in het ergste geval een motor die afslaat. Gelukkig is dit simpel en voor weinig geld te vervangen. Mogelijk dat jij er last van hebt? Je hebt het immers over dat de motor onrustig stationair loopt.

    Nokkenas versteller is bij jouw auto ook een gevoelig onderdeel. Ik hoorde de warme motor van mijn auto, bij stationair, ineens opvallend tikken en dat bleek door de kapotte nokkenasversteller te komen. Schijnt regelmatig voor te komen, relatief simpel te vervangen (gemodificeerd onderdeel), maar niet bepaald een goedkope reparatie.
    Over het algemeen kan je dit laten controleren tijdens onderhoud, net als de distributieketting: zolang geen klachten, zou ik niks doen. Onderhoud/controle door specialist laat weten wat voor vervanging in aanmerking komt.

    Er is een hoop te vinden op dit forum over de zaken die ik hierboven noem. Je mening over dit forum is dan ook erg terecht en wordt door mij gedeeld :-)
    Succes en veel plezier op het forum en met je auto!
    ---
    Beste CCJ,

    Ik heb vandaag de auto naar mijn garage gebracht. Het was inderdaad een niet goed functionerende PCV die de storing veroorzaakt. Onderdeel is besteld en wordt morgen vervangen. Dit wilde ik je nog even laten weten. Merci voor je tips!

    Fijne avond.

    Mvg, MB

  10. #9
    CCJ's Avatar
    Algemeen Auto Social
    Sinds
    01 2013
    Posts
    201
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door MB1977 Bekijk Berichten
    ---
    Beste CCJ,

    Ik heb vandaag de auto naar mijn garage gebracht. Het was inderdaad een niet goed functionerende PCV die de storing veroorzaakt. Onderdeel is besteld en wordt morgen vervangen. Dit wilde ik je nog even laten weten. Merci voor je tips!

    Fijne avond.

    Mvg, MB
    Top, weer een zorg minder dan lijkt me :-)

  11. #10

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Met de 170pk facelift hoef je je echt wel minder druk te maken over olieverbruik. Op het internet lees je sommige dingen iets te zwart wit. Elk jaar oliebeurtje kan sowieso geen kwaad.

  12. #11

    Algemeen Auto Social
    Sinds
    05 2020
    Posts
    24
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB
    Land
    Land

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Raz0r Bekijk Berichten
    Met de 170pk facelift hoef je je echt wel minder druk te maken over olieverbruik. Op het internet lees je sommige dingen iets te zwart wit. Elk jaar oliebeurtje kan sowieso geen kwaad.
    Top merci!! Ik heb ook de hele post gelezen m.b.t. het afwijken van de MMI interface olie meter met de bijbehorende peilstok. Ik heb twee olie-peilstokken besteld...de originele, die zit er ook standaard in nu (die ook op de A3 past, volgens het nummer van Peet) en die wat je zelf kunt afstellen en ik moet zeggen c.q. concluderen dat het eigenlijk best goed klopt. Ik had voor mijn gevoel al besloten om niet tot bovenaan te vullen, maar het level op 75 a 80% te houden. Dat voelt goed en het komt vrij goed overeen met het standaard meten. Ik heb nu 3500 km gereden en ben 1/8 gezakt op de MMI interface.........dat zou dan plusminus 100ml zijn........prima verder.

    Fijn weekend gents!

  13. #12
    CCJ's Avatar
    Algemeen Auto Social
    Sinds
    01 2013
    Posts
    201
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door MB1977 Bekijk Berichten
    Top merci!! Ik heb ook de hele post gelezen m.b.t. het afwijken van de MMI interface olie meter met de bijbehorende peilstok. Ik heb twee olie-peilstokken besteld...de originele, die zit er ook standaard in nu (die ook op de A3 past, volgens het nummer van Peet) en die wat je zelf kunt afstellen en ik moet zeggen c.q. concluderen dat het eigenlijk best goed klopt. Ik had voor mijn gevoel al besloten om niet tot bovenaan te vullen, maar het level op 75 a 80% te houden. Dat voelt goed en het komt vrij goed overeen met het standaard meten. Ik heb nu 3500 km gereden en ben 1/8 gezakt op de MMI interface.........dat zou dan plusminus 100ml zijn........prima verder.

    Fijn weekend gents!
    Eens, beter iets onder het maximum dan er (per ongeluk) over heen met bijvullen.
    Zelf geen aparte, 'fysieke' peilstok aan deze kant. Vertrouw op de digitale via MMI (of is dat dom?? Wat is ongeveer het verschil dan, weet iemand dat?).
    Een goede motor 'hoort' ook iets van olie te verbranden, dat is normaal en de mate is (o.a.) afhankelijk van of je veel hoge toeren rijdt.
    Enfin, genoeg te vinden over dit onderwerp op dit forum ook.

  14. #13

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door CCJ Bekijk Berichten
    Eens, beter iets onder het maximum dan er (per ongeluk) over heen met bijvullen.
    Zelf geen aparte, 'fysieke' peilstok aan deze kant. Vertrouw op de digitale via MMI (of is dat dom?? Wat is ongeveer het verschil dan, weet iemand dat?).
    Een goede motor 'hoort' ook iets van olie te verbranden, dat is normaal en de mate is (o.a.) afhankelijk van of je veel hoge toeren rijdt.
    Enfin, genoeg te vinden over dit onderwerp op dit forum ook.
    7 Pagina's aan info, loopt een topic over -> https://www.audiforum.nl/forum/model...rtnummers.html

    Peeet

    PS handig om allerlei info in bestaande topics te vragen, wordt nu een warboel, met al die zwevende vragen in andere topics
    S5/F5 Sportback MY2018 Myhtos Zwart -> Retrofits Topic S5/F5
    ex A5/8T Sportback 1.8 TFSi H6 ProLine S, 6-2013 ->
    Retrofits Topic A5/8T
    ex A4/8K-B8 Sedan1.8 TFSi H6 ProLine 9-2009-> Retrofits Topic A4-B8/8K
    ex A4-B7 2005, A4-B6 2001, A4-B5 1996, 80-B3 1988 VCDS regio zld

  15. #14
    CCJ's Avatar
    Algemeen Auto Social
    Sinds
    01 2013
    Posts
    201
    Kudos
    0
    Auto
    Audi A5 SB

    Standaard Re: 1.8 TFSI FL, onrustig stationair en fluitend geluid

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Peeet Bekijk Berichten
    7 Pagina's aan info, loopt een topic over -> https://www.audiforum.nl/forum/model...rtnummers.html

    Peeet

    PS handig om allerlei info in bestaande topics te vragen, wordt nu een warboel, met al die zwevende vragen in andere topics
    Bedankt voor de doorverwijzing Peeet

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •