Kleine opmerking van een benzinerijder…… 😉
Het vermogen (en dus de snelheid) waarmee een accu wordt geladen wordt gemeten in kW, niet in kWh.
Ik heb sinds 2 weken de audi Q4 etron 40 met ondertussen 3000km op teller, een fijne rijdersauto.
Echter vanaf het begin wil de auto niet sneller laden dan met 4,7kW, ondanks dat de Alphen laadpaal aangeeft max 13,9kW aan capaciteit heeft.
ik heb openbare laadplekken geprobeerd maar zonder succes, sterker nog met een nog slechter resultaat 2kW of minder.
Snelladen bij de Fastned gaat wel goed.
ik heb een collega langsgehad met zijn tesla die gewoon met 11kW laadde.
ik heb ook bij een andere collega aan de laadpaal gehangen met hetzelfde resultaat terwijl hij zijn volvo ook op 10,5kW kon laden.
wanneer ik op de homewizard kijk dan zie ik over de nacht een gelijke lijn die blijft hangen op de welbekende 4,7kW.
wie herkent dit en nog belangrijker wat is er aan te doen?
Alvast bedankt, F Bakker
Kleine opmerking van een benzinerijder…… 😉
Het vermogen (en dus de snelheid) waarmee een accu wordt geladen wordt gemeten in kW, niet in kWh.
Waarschijnlijk ligt het "probleem" dat snelladers werken met DC (gelijkstroom) met een hoog amperage. Thuisladen (met eigen laadkabel) gaat met AC (wisselstroom) met meestal een max. amperage van 16 A. Dit geeft een max. toelaatbare laadcapaciteit van ca. 4 kW. Misschien dat de Q4 voor AC l(thuis)laden beveiligd is met dat maximum. N.B. troost je: mijn PHEV Q3 45TFSi-e laad maar met max. 2.7 kW AC !!, maar dat is ook maar een "halve" E-tron !
In dit geval ben ik geneigd om kWh te accepteren, aangezien de laadsnelheid in deze situatie daadwerkelijk 4,7kW in 1 uur is, oftewel, 4,7kWh. Je kan op piek een laadvermogen van 30kW hebben, maar in dit geval is dat niet zo. Deze laadpalen hebben een laadcapaciteit van 11kW/uur of 22kW/uur. Ik zou hier kWh accepteren.
Het gaat niet om accepteren of niet, het is simpelweg fout. Je haalt de begrippen vermogen en energie door elkaar. Energie (kWh) = vermogen (kW) x tijd (uur = h).
Als er 1 uur een vermogen van 4,7 kW wordt geleverd, is er een energie van 4,7 kWh geleverd. Dus met andere woorden, was het vermogen 4,7 kWh per uur, kWh/h = kW.
Een laadcapaciteit van 11kW per uur kan niet. Het is gewoon 11 kW, maakt niet uit hoe lang. Na 1 uur is er dan een energie van 11 kWh geleverd, na 2 uur 22 kWh, na 3 uur 33 kWh. En daar betaal je voor, niet voor de laadsnelheid (= vermogen).
Denk maar aan zonnepanelen. Ik heb op mijn dak panelen liggen met een capaciteit van 3000 W piek. Als de zon fel genoeg schijnt wekken ze dus maximaal 3000 W oftewel 3 kW op (= vermogen). Als ze dat 1 uur lang doen heb ik dus een energie van 3 kWh geoogst. Na 2 uur 6 kWh. Je meter meet in kWh, en je betaalt of ontvangt een prijs per kWh. Je betaalt voor de energie, niet voor het vermogen.
Ik snap je hoor, en ik ken de frustratie mbt foute termen (velgbreedte =/= J, dat soort grappen). Technisch gezien heb je ook 100% gelijk!
Ik herken het probleem!
Mijn Q4 laadde thuis altijd tussen de 8 en 11 kW (afhankelijk van het stroomverbruik in huis). Maar sinds een paar weken is dit nog maar 4 - 4,8 kW.
De andere auto, Etron, laadt wel gewoon op de maximum snelheid.
In de auto heb ik niets gewijzigd aan de instellingen. (Zou niet eens weten hoe)
Dus ik weet niet wat ik er aan kan doen, behalve de dealer contacten.