Resultaten 1 tot 2 van de 2
  1. #1

   Algemeen Auto Social
   Sinds
   04 2015
   Leeftijd
   21
   Posts
   10
   Kudos
   0
   Auto
   Audi A8
   Land
   Land

   Standaard Blauwe diesel B100 HVO

   Om de diesel een beter toekomstperspectief te geven, hebben ze naast de biodiesel (FAME) ook synthetische diesels waarvan een in het bijzonder: blauwe diesel (HVO, Hydrotreated Vegetable Oil). De blauwe diesel zou vrijwel gelijk zijn aan de fossiele diesel, zelfs nog beter nu het minder water bevat, CO2 neutraal is (plantaardige resten worden met een waterstof katalysator omgezet; de CO2 die bij verbranding vrijkomt is gelijk aan wat de planten in hun levenscyclus hebben opgenomen) en door betere verbranding (hogere cetaan-waarde (72 vs 51 voor normale diesel)) emissiearm in zijn geheel. De problemen met de vetzuren uit biodiesel zijn niet aan de orde, gezien de molecuulstructuur gelijk is aan fossiele diesel.

   Nu klinkt dat allemaal veelbelovend, maar uiteraard is er ook een verschil. De dichtheid is lager, waardoor je meer in moet spuiten (verbruik hoger ligt), maar dat denken ze te compenseren met die efficiëntere verbranding door het verschil in cetaan-waarde. Gevolg is dat er ook een andere norm is vastgesteld: EN15940 voor de synthetische tov EN590 voor de fossiele diesel. (zie o.a. dit artikel)

   Dan de hamvraag: zijn er leden die ervaring hebben met blauwe diesel in hun Audi? Voor zover ik heb kunnen vinden, heeft Audi deze norm nog niet vrijgegeven. Overigens voldoet ze wel aan de ASTM D975 norm uit o.a. de VS (zij nemen niks op over de dichtheid), waardoor je zou denken dat het prima is. Maar better safe than sorry, dus wie heeft er al ervaring mee?

  2. #2
   Blaas's Avatar
   Algemeen Auto Social
   Sinds
   08 2008
   Posts
   513
   Kudos
   2
   Auto
   Audi A4

   Standaard Re: Blauwe diesel B100 HVO

   Helaas in omgeving Eindhoven niet te krijgen, maar sowieso voor 20 ct de liter méér, tenminste, van wat ik op het www er over terugvind, mij ff te duur.
   de hogere cetaanwaarde spreekt me dan wél aan.
   Het verhaal wat ze schrijven over de blauwe diesel vind ik wat twijfelachtig want ze schrijven dat al het door de planten van deze "vegetable" diesel ooit opgenomen Co2, nu bij verbranding weer vrijkomt en daardoor dus Co2 neutraal is....

   Als ik nu zeg dat de olie in de grond de oude planten en bomen van de oertijd waren? geldt die stelregel dan ook? M.a.w. laat ik nu niet gewoon de Co2 vrij die in de oertijd door die planten was opgenomen en rijd ik dan dus nu ook niet Co2 neutraal?
   Laatst gewijzigd door Blaas; 10-03-19 om 22:16.
   smile!

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •